Projektorstyrning, februari 2015
Som vanligt flyter mitt jobb ihop med min fritid och ännu bättre blir det om jag kan få med både träarbeten, elektronik bygge och programmering. Så detta projekt var kanon och fort gick det också, från idé till nästan klart på några dagar.

Bakgrund: I min lektionssal på jobbet så har jag två projektorer kopplade till min bärbara dator, eftersom datorn bara har en utgång så splittar jag VGA-utgången till två för att få bild på båda projektorerna. För att sedan kunna få olika bilder på dem så använder jag 'Freeze' funktionen och kan på så sätt bestämma vad som ska synas på vilken projektor. För att detta ska fungera måste projektorerna vara av olika fabrikat annars blir det 'Freeze' på båda när man trycker på en fjärrkontroll.

I min nya sal (min avdelning flyttar) vill jag ha tre projektorer men har som innan bara en utgång på datorn. Jag vill dessutom köpa samma sorts projektorer, för detta ger lika bild på alla. Kontaktade flera stora leverantörer av projektorer men ingen kunde lösa det. Kom sedan på att det finns utrustning att köpa som kommunicerar med projektorerna vi RS232 och på detta sätt styra val av videoingång och annat. En sådan utrustning kostar va: 6500 kr.

Men som vanligt, kul att göra det själv. Så det blev ett litet bygge med en arduino och en liten skärm, allt fanns i källaren redan.... Fick lära mig hur RS232 protokollet fungerar på BenQ-projektorer, skriva ett program och löda ett litet anpassningskort. Gick ut i verkstaden och fixade en liten låda i trä till skärmen.

Funktionen är: Det går att koppla in tre projektorer och tre motordriva projektordukar. man kan starta och stänga av projektorerna samt frysa bilden. Rätt duk åker ned när man startar en projektor och upp när man stänger av projektorn. Skulle det vara så att jag vill ha andra funktioner är det bara att ändra programmet, inga större problem.

Från dator går det en HDMI till en splitt, sedan en HDMI kabel till varje projektor.

Projektorstyrning för tre projektorer och dess dukar

   
Under utveckling

   
Det blir alltid lite rörigt när man är mitt i ett projekt