Lysdiodspuck, hösten 2014
Ja, vad ska man göra med all tid som blir över i livet?
I min värld flyter ibland min fritid ihop med mitt jobb, det är inte så att jag är på jobbet en massa extra tid utan det är så att jobbet är roligt och intressant. Därför blir det så att jag liksom jobbar på fritiden. Detta projekt blev så.
Jag har konstruerat vad jag kallar för "lysdiodpuck" det är ett kretskort med 16 lysdioder på och en liten dator. Dessa kretskort kan man koppla samman med nätverkskabel till en lång rad. I ena änden kopplar man sedan en "master lysdiodspuck" som styr de andra. På så sätt kan man få olika ljuseffekter.
På min skola där jag jobbar vill vi att besökare ska hitta till min avdelning, detta är inte helt lätt, så då har vi monterat dessa puckar i taket och gjort ett vandrande ljus genom skolan, från ingången till min avdelning. Detta är ca: 100m. Nu är det inte så att dessa alltid sitter där utan det är bara när vi har gymnasiemässa och skolan tar emot mycket besök. Nedan ser ni de olika stegen i att ta fram en sådan här produkt, det är kortfattat hur man gör men det visa i alla fall arbetsgången.

1. Ett sådant här projekt startar med en tanke, kan det gå eller inte är frågan. Det gick vidare med att jag kopplade upp några provkopplingar på labbdäck. När jag sedan fått den lilla mikroprocessorn att fungera som jag ville byggde jag upp 10 kopplingar på labbdäck för att se att konstruktionen fungerar på riktigt.


2. Nästa steg blir att rita ett schema i datorn på kopplingen och processa det vidare till ett kretskort. Detta tar tid och görs inte på en kafferast. Här måste man ta hänsyn till en massa olika saker, komponent storlek, ben avstånd, värmeutveckling, ström förbrukning, lednings tjocklek, kretskorts typ, mekaniska saker som hål osv.
    
Kopplingsschema, kretskortslayout och simulerad bild på det färdiga kortet.

3. När jag hade en layout på kretskortet gjorde jag ett par kort för hand på skolan. Detta gör man genom att framkalla en plastfilm som är UV-ljus tät och sedan framkallas mönstret på ett kretskort. För att sedan etsas i en frätande vätska.
      

4. För att kunna montera 16 lysdioder i rätt vinklar på kortet på ett enkelt sätt bad jag en elev på teknikprogrammet att skapa en hållare. Denna hållare frästes sedan ut på skolan i en datorstyrdfräs.
       

5. Om vi bara skulle ha ett par kretskort skulle jag ha gjort dem alla för hand, men nu var det ju 45 st det handlar om. Så jag beställde dessa kretskort av en firma i Malmö, med det är mina originalritningar de har använt. Skulle det vara fel på datafilerna de fick av mig skulle alla kretskorten bli felaktiga. Här var jag lite nervös innan de kom tillbaka och jag fick prova ett. 
  

6. Nu har jag 45 kretskort och en kasse med komponenter, dax att löda. Jag provlöder ett par kort. Sedan är det elever i ettan på vårt program som löder alla de andra, de fick löda ett var. 
    

7. Några dagar innan gymnasiemössan monterar jag upp dem i taket och provkör.


Ett sådant här projekt är kanonkul att genomföra. Det är många personer inblandade och det tar lite tid att bli klar. Ett stort tack till alla elever i EE14, EE13, EEDAT13 och TE. Och de lärare som varit mycket inblandade är förutom mig själv Tomie Sjöström och Linus Nyman.