Förstärkare
Har man byggt högtalare så kan man också bygga förstärkaren. Fast nu handlar det en hel del om elektronik, lödning och design så klart.

21/12 -15
Formen var viktigast i detta projekt. Den svarta cylindern kommer från en lampskärm som jag hittade i skolans skyddsrum. Alla trädetaljer har jag tillverkat i min verkstad. 
Tekniska data: 2 x 100 Watt RMS vid 4 ohm, 4 x 15000 mikrofarad, transformator på 240 VA. Lysdioderna är av typen Neopixel som styrs av en Atmel prosecessor. Den har också Bluetooth.
            
      


Denna förstärkare är byggt av byggsatser som jag bara har byggt ihop. Här var det utseendet som var det viktiga, det var det som jag ville få till på ett lite annorlunda sätt. Jag hade fått en Mac dator på jobbet och vill bygga något som passade bra ihop med den. Så aluminium var givet byggmaterial. Detta fick vara med både i högtalarna och förstärkaren. Denna förstärkare ger 2x40 Watt vilket räcker till att lyssna på musik i ett vanligt rum. 

    


Här har vi en 5.1 förstärkare. Den är byggd i två delar, en del innehåller förförstärkaren och den andra innehåller slutstegen. Alla korten är tillverkade av mig se nedan. Effekten ut är 6x80 Watt. Denna förstärkare har en del små problem som inte har blivit fixade, det handlar om att datorn i den ibland flippar ur och texten i displayen försvinner. 

  
 

Nästa förstärkare är en 2.1 förstärkare. Denna är gjord från grunden, alla kretskorten är ritade av mig, etsade av mig och jag har lött dem också. Konstruktionen har Peter Köppen varit med och gjort. Denna förstärkare byggde jag under ett år, jag hade detta som mitt projektarbete när mina elever också jobbade på sina projektarbeten. Det mekaniska arbetet tog en hel del tid. Även programmeringen tog tid. När den var klar så var den kopplad till en dator och fungerade då som en MP3-spelare, man kunde välja artist och låt på displayen. Denna förstärkare byggdes senare om till den ovan.

Denna förstärkare har jag byggt tillsammans med min son Johan. Slutsteget i den ger 2x80 Watt och är samma modell som i förstärkarna ovan, alltså ett kort som jag har gjort själv. Förförstärkaren är en byggsats men nätdelen är hemma konstruerad. Nästan allt mekaniskt har Johan gjort, han har också lött ett av kretskorten. Johan har denna kopplad till sina guld-högtalare, se under högtalare i menyn till vänster.