Fysik - ellära

Under några fredagar nu i februari/mars kommer jag att vara hos er och köra lite fysik. Det kommer att handla om olika elektriska kopplingar. Ni kommer att få koppla kablar, strömbrytare, lampor och mycket mer. Meningen med detta är att ni ska lära er lite om hur det fungerar, detta med batteri, ström och kopplingsscheman. 

Först blir det lite genomgång av alla saker och hur man läser ett kopplingsschema. Jag kommer också att prata om hur strömmen åker igenom kopplingarna. Sedan blir det flera timmar där ni får koppla upp olika saker såsom lampor, värmeelement och reläer.

När ni kopplar kommer ni att vara i små grupper, bara 8-10 i klassrummet samtidigt. Det innebär att ni kommer att vara två i varje liten grupp som kommer att koppla tillsammans.

Fakta som är bra om ni kan lära er lite av:
Batteri, det är som en liten behållare med elektroner. Allt här nedan handlar om ström, ja vad är då ström? Ström är när elektronerna kan åka från en ände av batteriet till den andra änden. Att bara låta elektronerna åka mellan plus- och minuspolerna är inte så kul. Det blir bättre om man kopplar så att elektronerna åker genom olika saker, såsom lamor och motorer. Hemma hos er har ni batterier i ficklampor, mobiltelefoner och i olika leksaker.
Strömbrytare, det är som det låter, den kan bryta strömmen. I ett läge släpper den igenom ström och i andra läget kan inte strömmen åka igenom. Det finns olika sorters strömbrytare, några stannar kvar i det läget som man ställer in och andra släpper bara igenom ström så länge man trycker på strömbrytaren. Hemma hos er använder ni en strömbrytare när ni tänder/släcker lampan i ert rum.
Lampa, det finns många olika sorters lampor. Vi kommer att använda glödlampor, de lyser när det åker igenom ström eftersom de då blir varma. Sedan finns det lågenergilampor av flera olika sorter. Det finns också lysdioder. Hemma hos er har ni säker flera lågenergilampor och kanske någon glödlampa. Lysdioder brukar vara mycket små och finns i olika färger såsom röd, grön, vit, gul och blå.
Kabel, är en metalltråd. Den är ofta gjord av koppar. Dess uppgift är att leda strömmen till de olika sakerna till exempel lampor och fläktar. För att det inte ska bli fel så är metallen omsluten av plast, denna plast kan vara i olika färger som röd och blå. En tunn kabel kan man använda när det inte är så mycket ström, ska ni leda mycket ström måste kabeln vara tjock.
Motor, genom att låta strömmen åka igenom motorn bildas det ett magnetfält. Detta magnetfält kommer att få en metallaxel att snurra. På denna axel kam man sedan montera till exemplen en propeller. Hemma hos er han min kanske en hårtork, en fläkt i taket, en mixer, tvättmaskin eller diskmaskin. Ja i så fall har ni en motor hemma hos er.
Fläkt, det är en motor som driver en propeller. När strömmen åker igenom motorn snurrar den. Man använder den ofta för att kyla saker som är varma. Genom att fläkten blåser luft på det som är varmt så blåser lite av värmen bort. I era datorer sitter det små fläktar, de kanske inte är på hela tiden utan bara när datorn blir varm.
Värmeelement, när det åker ström genom ett värmeelement så blir det varmt. Det kan ta olika lång tid innan det blir varmt och det blir olika mycket värme. Ni har kanske några element i era hus som drivs av el.
Summer, det är som en mycket liten högtalare eller ringklocka. När strömmen åker igenom den så låter det. Den ni ska prova ger ifrån sig en ton. Hemma hos er har ni kanske en sådan i er mikrovågsugn, när mat ni värmer är klar kanske det låter en ton. Ni kan också ha en sådan i bilen som börjar pipa när ni inte har säkerhetsbältet på.
Relä, det är som en strömbrytare. En vanlig strömbrytare styr man genom att trycka på den men fingret, den är mekaniskt styrd. Ett relä styr man genom att låta strömmen gå igenom den. När det åker igenom ström så säger man att reläet drar och då är det en mekanisk strömbrytare i reläet som tryckt in. Ett relä kan man använda om man med en liten mekanisk strömbrytare vill styra mycket ström, vi kommer att använda reläet för att bygga en koppling som minns. 
Kopplingsschema (schema), används för att beskriva hur man ska koppla. Det kan vara svårt att med ord gör detta. Man skulle kunna använda olika bilder men det är svårt att se exakt hur det är kopplat, så scheman är en bra metod. För att alla ska kunna 'läsa' ett kopplingsschema så använder man olika symboler, dessa symboler är sedan lika i nästan alla länder i välden. Ni kommer att få lära er några sådana symboler så att ni kan 'läsa' mina scheman och så att ni kan rita egna scheman.

Hur man kan koppla ihop alla dessa saker kommer ni att få lära er på dessa fredagar jag är hos er.

Bilder på de olika sakerna som ni kommer att använda, 
kan ni minnas hur de ser ut.

Strömbrytare

Lamphållare

Lampa

Röd kopplingskabel

Fläkt, en sådan som kyler processorn i en stationer dator

Värmeelement

Summer, den avger en mycket irriterande ton

Strömbrytare, den fungerar bara när man håller den intryckt

Strömbrytare, den fungerar bara när man INTE håller den intryckt

Relä, det är som en elektriskt styrd strömbrytare

Motor